Contact

Unit 6, The Nelson Centre,
Portfield Road,
Portsmouth,
PO3 5SF

​​

Tel: 02392 668701

customer.services@cade-group.co.uk

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Twitter Icon

© 2019 Cade Roofing & Building Services LTD

Winchester Chapel College Refurbishment Project

Built between 1387 & 1394, The Chapel is part of the original college buildings and retains its original wooden fan-vaulted ceiling. With striking stained glass, which still, to this date holds some of its original glass following it’s recovery in the 1820’s.

This project required a temporary roof structure to allow safe access, dry working conditions to refurbish the main lead roof. The Chapel is a Grade I listed building which is used daily by boys and the staff which caused challenges which required careful and precise planning.

The Challenges & Solutions

Challenge – The college was fully operational at all times during construction works, therefore the safe passage of up to 700 boys and school staff was critical at all times. Various college activities were also taking place, which included members of the public attending such events. Twice a week, whilst the scaffold was being constructed, the chapel was used by all boys and college teachers.


Solution – Heras fencing was set up around the working area and a monitored site compound was formed to prevent unauthorised access. The site supervisor arranged break times to suit the key movements around the school. The days when the chapel is in use, the site supervisor would ensure that all works were suspended during the times allocated by the college.

Challenge – To erect a temporary scaffold roofing structure to three sides of the chapel without tie drilling into the Grade I listed building and to ensure there is no damage to the structure or stained glass.

 

Solution – Prior to any works commencing on site, all parties undertook critical planning meetings to ensure safe strategies. These included;

- To produce a working Scaffold Design for the temporary roof structure & buttress scaffold to three sides of the building.
- Site visits prior to works with the working foreman.
- Regular pre-start meetings with our client and the customer which allowed for any concerns to be raised and rectified before we commenced works.
- The Scaffold structure required Kentledge weight which were to be used by 50 tonnes of sealed sandbags and 50 tonnes of water stored in IBC water tanks, which we sought permission and granted by the Local Authority Environmental Department as we were required to pump water from the River Itchen.

The Result